samedi 26 décembre 2009

Egypte verhindert doortocht van hulpkonvooi voor Gaza

Egypte verhindert doortocht van hulpkonvooi voor Gaza

Een hulpkonvooi bestemd voor de Gazastrook, geleid door de Britse afgevaardigde George Galloway, krijgt geen toelating om Egypte binnen te gaan via de haven van Noueiba aan de Rode Zee. Het konvooi telt ongeveer 250 vrachtwagens geladen met voedsel en medisch materiaal dankzij Europese, Turkse en Arabische hulp en arriveerde vandaag in Jordanië vanuit Syrië.

Het konvooi zette koers naar de Jordaanse haven Aqaba om Egypte binnen te gaan langs de haven van Noueiba. Die route, de snelste reisweg voor het konvooi, werd geweigerd door Egypte. "De toegang is enkel mogelijk langs Al-Arich aan de Middellandse zeekust", zegt de woordvoerder van de Egyptische minister Hossam Zaki.

Galloway heeft Egypte aangespoord om de doorgang van het konvooi te vergemakkelijken. In maart overhandigde de voormalige Labour-politicus verschillende tienduizenden dollars en tientallen voertuigen aan de Palestijnse overheid. Israël en Egypte hebben de toegang van en naar de Gazastrook aanzienlijk verminderd sinds Hamas er in 2007 de macht overnam. Ondanks de verkiezingsoverwinning van Hamas in 2006 staat de partij nog altijd op lijst van 'terroristische organisaties' opgesteld door de Europese Unie en de Verenigde Staten. (afp/lpb)
24/12/09 17u49

http://www.demorgen.be/dm/nl/990/Buitenland/article/detail/1046229/2009/12/24/Egypte-verhindert-doortocht-van-hulpkonvooi-voor-Gaza.dhtml

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire